Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Οι βουνιές στην θέρμανση, στο προσάναμα, στην μόνωση, στην λίπανση

ΒΟΥΝΙΕΣ!!!       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓ. ΚΟΥΡΤΕΣΙΩΤΗΣ
Οι βουνιές, ή σβουνιές είναι οι κοπριές της αγελάδας. 
Για τους ανθρώπους  που ζούσαν επί αιώνες μαζί με τα ζώα τους στα χωράφια τους, οι βουνιές είναι ένα πολύτιμο υποπροϊόν της κτηνοτροφίας με πολλές χρήσεις. Οι σημερινοί άνθρωποι της πόλης δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινή χρησιμοποίηση της κοπριάς στο νοικοκυριό τους πέρα απο την ευκαιριακή χρησιμοποίηση της ως λίπασμα.
Τώρα που πήραν τα κρύα, ένα κείμενο του  Ιωάννη – Ομήρου Ντάφου από την Ματαράγκα Καρδίτσας αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο και προτάσσεται ως λύση, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να ξεπεραστούν ορισμένες αναστολές... βουνιές από αγελάδες στην Φωκίδα υπάρχουν πολλές
"Τώρα που πήραν λίγο τα κρύα, ας δούμε πως εξασφάλιζαν την καύσιμο ύλη παλιά. Ο μαύρος σορός που είναι κάτω και πίσω από τις κυρίες είναι κοπριά αγελάδας. Την ανακάτευαν με άχυρα και ίσως με λίγο νερό μέχρι να γίνει κάπως εύπλαστη. Μετά έκαναν στρόγγυλα κομμάτια όπως μία μεγάλη πιατέλα 3-5 πόντους ύψος και τα κολλούσαν σε τοίχους όπως φαίνεται αριστερά στην φωτογραφία. Επίσης τα έβαζαν σε σκεπές από τσίγκο για να ξεραθούν. Αυτό εμείς το λέμε "βουνιές". Αρκετοί πήγαιναν σε σημεία που μαζεύοντας πολλές αγελάδες (σταλός) και μάζευαν έτοιμες "βουνιές" οι οποίες επειδή ήταν σε μικρά κομμάτια ή σπασμένες τις έλεγαν "τρίματα".Το υπόλοιπο της κοπριάς που έμεινε το έριχναν στον κήπο ή στο χωράφι και έτσι αν και αγράμματος ο κόσμος τότε υπηρετούσε την ανακύκλωση και την  οικολογία. Παρατηρείστε την άνεση και φυσικότητα πού ποζάρουν και την εξοικείωση πού είχαν με τα ζώα και τις μυρωδιές (ενώ ορισμένοι "δήθεν" σήμερα........)"
 
Αποξηραμένα κόπρανα αγελάδας (Βουνιές)
Χρησιμοποιούνταν για καύσιμη ύλη (Θέρμανση & μαγείρεμα )
δεκαετία 50' , Καρδίτσα
Τα παιδιά αναλάμβαναν να γεμίζουν τον κουβά με τις κοπριές όταν βγαίναν στα χωράφια μαζί με τα ζωντανά και η γιαγιά ήταν αυτή που τις έπλαθε και τις έβαζε να ξεραθούν . Αργότερα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  για καύσιμη ύλη κατά κύριο λόγο στους φούρνους του σπιτιού για να καεί η γάστρα!
Πολυμελείς οικογένειες ζεσταίνονταν  σε μπουχαρι με βουνιές, αυτός ήταν ο τρόπος θέρμανσης στον κάμπο.

Χρησιμοποιήσαμε σαν πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου